Carregant...

Notícies

  • La plaça del Trinquis
  • 3
  • 4
La plaça del Trinquis

25/02/2021

Si anant pel carrer us pregunten per la Plaça Angel Guimerà, possiblement no sabreu dir on c

En Josep Rossell Ferré (Sabadell, 1876), treballador, independentista i d’esquerres vivia i tenia un bar a Barcelona. El cambrer era maldestre i sovint li queien gots i ampolles de la safata. Els clients, fent gresca, ho celebraven cridant: “trinquis”!, una expressió que va fer fortuna i va arribar a ser el nom d’aquell bar.

Emprenedor i amb sis fills a casa, en Josep va decidir l’any 1922 comprar un terreny gran a Cornellà, a la Plaça Angel Guimerà que feia pocs anys s’havia urbanitzat, per construir-hi la casa familiar, un bar, una carnisseria i una peixateria. El bar, ho tenia clar en Rossell, es va dir el “ Trinquis”: allà es cantaren les primeres caramelles del barri, hi tenia la seu el Atlètic Club Pedró i alguna cosa deuria tenir a veure en que l’any 1932 s’inaugurés l’Orfeó Catalònia.

Després de la guerra els franquistes van canviar el nom de la plaça i, per “derecho de conquista”, van substituir el nom del popular dramaturg català pel del castellà Lope de Vega. Però els veïns passaven de dramaturgs i van seguir anomenant aquell espai rodó amb quatre plàtans, quatre bancs i una font al mig, amb el nom de “Plaça del Trinquis”.

En Josep morí l’any 1942 i la seva dona Eugènia Minguillon va cedir el negoci a la seva filla Nati i al Pere Vallverdú, el seu marit. El bar va seguir sent un espai tant obert com la plaça: la seu social de l’“Ajedrez Club Pedró”, del club de billar... La Nati i el Pere traspassaren el bar l’any 1983 quan la plaça recuperava el nom oficial d’Angel Guimerà.

Avui, el bar “Trinquis” encara existeix. Tant fa el nomenclàtor de la plaça! Si voleu saber on està el centre històric del Pedró, pregunteu per la Plaça del Trinquis i sereu servits!. Però una plaça com aquesta espera i mereix més atenció. Una plaça que hauria de ser reconeguda com espai ciutadà protegit, amb unes voreres més amples, sense cotxes aparcats, amb la replantació dels arbres que han desaparegut, amb una font singular com hi havia abans... Una plaça que, malgrat tot, fa barri, és cruïlla de cultures i espai de referència ciutadana dels veïns del Pedró.

Foto 1.- En Josep Rossell i l’Eugènia Minguillon amb els quatre fills. Fons Pere Vallverdú.

Foto 2.- Conjunt d’establiments propietat d’en Josep Rossell. Fons Pere Vallverdú.

Foto 3.- Detall del Bar Trinquis, la peixateria i la carnisseria. Fons Pere Vallverdú.

Foto 4.- La Plaça del Trinquis als anys 1960s. Fons Pere Vallverdú.L'Avenç de Cornellà

La nostra missió és la defensa del patrimoni arquitectónic, històric i cultural de la ciutat de Cornellà.

L'Avenç de Cornellà

Segueix-nos a les xarxes!