Carregant...

Notícies

  • El Castell del Borni
  • Castell 3
  • Castell 4
  • Castell 5
El Castell del Borni

11/03/2021

El Castell de Cornellà es coneix popularment com el “Castell del Borni”. Però quan busques el perquè d’aquest nom no saps trobar cap explicació convincent de l’origen d’aquesta denominació. Tothom es cura en salut! “Sembla ser”, diuen les versions mes agosarades, que ja en el s. XX vivia en alguna part del castell un llogater que era borni, és a dir, que li faltava un ull. Veritat o llegenda? El fet que ningú sàpiga concretar qui era aquest “borni” (com es deia, quan va viure, de quina família era...) fa pensar, per eliminació, que es tracta d’una llegenda.

I si ho pensem bé, és possible que hi hagi un castell, casal gran o casalot -sigui el que sigui- que no tingui les seves pròpies llegendes? El “misteri” que acostumava a envoltar els senyors dels castells, la foscor de les seves cambres, l’imaginari que guardaven els seus racons, el desconeixement del que passava entre els seus murs llòbrecs i freds, eren tots ells el brou de cultiu de llegendes que, sobre una base real o imaginària, constituïen el que avui en diem el “relat” de cada castell.

El Castell de Cornellà no podia ser menys, també té les seves llegendes: la de “La princesa del Rei moro”, la dels “passadissos subterranis” que comunicaven amb cases i llocs del seu voltant, la del “fantasma” finalment desentrellada per la guàrdia civil, etc.

La llegenda més popular, però, és la del “borni”, que no sols donava nom propi al castell, sinó també a bona part de les propietats que encara tenien els seus propietaris: la timba del “borni” que baixava fins a la Riereta, el camp del “borni” -entre la rambla i Can Fairell-, la vinya del “Borni” prop de l’actual institut Francesc Macià i l’anomenada barraca del “borni” més avall del terraplè, al sorral del riu, on avui hi ha el camp municipal de futbol.

Un personatge de conte, com tots els “bornis”, que va contribuir a fer més gran la llegenda d’un castell que a poc a poc ha perdut la seva funció agrícola, abandonat i isolat enmig d’un entorn totalment urbanitzat. Una llegenda que avui es fon en el temps i no s’escau, en ple segle XXI, a la silueta, als murs i a les dependències d’un castell avui restaurat i rehabilitat.

1.- Vista general de Cornellà l’any 1914 amb la silueta dominant del castell i de l'església parroquial (1914). AHMC.

2.- El Castell del Borni en un entorn no urbanitzat. AHMC.

3.- Pati interior i pou del Castell del Borni. AHMC.

4.- El Castell del Borni amb l'esvoranc del refugi de la guerra del 36-39. AHMC.

5.- El castell restaurat. Foto X. ArestéL'Avenç de Cornellà

La nostra missió és la defensa del patrimoni arquitectónic, històric i cultural de la ciutat de Cornellà.

L'Avenç de Cornellà

Segueix-nos a les xarxes!