Carregant...

Notícies

  • La Transcendència de Ramon Bonet i Pac

    >>> La Transcendència de Ramon Bonet i Pac

  • Escola Sant Ildefons

    >>> Escola Sant Ildefons

La Transcendència de Ramon Bonet i Pac

10/11/2021

De crear una escola a impulsar l'associació de veíns del barri de Sant Ildefons

L’any 1961, quan tot just Construcciones Españolas S.A. acabava de construir els sis primers blocs de Sant Ildefons –els de la “A”– arribava a Cornellà Ramon Bonet i Pac, un mestre de 27 anys, nascut a la Franja de Ponent en una masia aïllada de Claravalls (Areny de Noguera, Ribagorça, Osca). Quedava enrere la rutina del col·legi dels escolapis de Balaguer i en Ramon Bonet s’unia a un equip de mestres –en bona part de les terres de Lleida–, per aixecar una escola nova on encara no hi havia barri, una escola diferent on només hi havia blocs.


En aquells anys Sant Ildefons era venut com la “Ciudad Satélite”, una ciutat nova, desvinculada de Cornellà i a prop de la Diagonal de Barcelona, però sense cap escola pública ni amb els mínims equipaments amb què s’anunciava. Enmig d’aquell frau urbanístic, l’equip de mestres obrí en dues plantes baixes del carrer Avet el “Col·legi Sant Ildefons”: un projecte educatiu privat amb vocació pública. L’objectiu era complex: educar nens, joves... per aixecar socialment un barri.

Al mateix temps que s’obrien petites escoles i acadèmies privades, l’equip decidí construir una escola de nova planta al carrer Cirerer. L’any 1965 inauguraren el nou centre, malgrat no estar acabat, fet que els obligava a treballar tant de mestres com de manobres. Des de l’inici fou una escola activa, pionera en l’ensenyament del català i impulsora de l’esport com a eina educativa, ni que fos havent de transportar els caps de setmana els equips amb el Seat 600 d’en Ramon. Acabada la construcció –planta baixa i dos pisos–, l’escola es va convertir en un equipament educatiu i social obert al barri i a Cornellà. No seria fins l’any 1969 que, amb en Ramon Bonet com a cap visible, s’aconseguiria la seva legalització provisional.

L’any 1967, la necessitat paral·lela d’aixecar un barri portà en Ramon a promoure l’Associació de Veïns de Sant Ildefons, molt lligada inicialment a dinamitzar les festes del barri. Després de la mort del seu president, Manuel Grau i Aliaga, Ramon Bonet va ser un element clau per a la seva represa quan, a primers dels anys 70, ajudà la clandestina Comissió de Barri de Sant Ildefons a reconstituir l’associació. Fou així com l’any 1974, en una assemblea al poliesportiu de Sant Ildefons, s’escollí Frederic Prieto com a president i Ramon Bonet com a vicepresident.

L’Escola Sant Ildefons fou pionera dins el CEPEC –“Col·lectiu d’escoles per l’Escola Pública Catalana”– i, a la vegada que l’Escola Sant Miquel del barri del Pedró, s’aconseguí que l’any 1987 passés a ser escola pública amb el nom d’Escola Alexandre Galí i Coll, en la qual Ramon Bonet va seguir-hi com a mestre, fins que es jubilà l’any 1996.

Si no s’ha viscut, ningú sap el que va arribar a fer pel barri. Ell va ser una persona que es va bolcar perquè les famílies i el barri tinguessin unes condicions de vida més dignes i fer més real la igualtat d’oportunitats.


La memòria col·lectiva és vulnerable. Així, quan l’actual “Institut Neus Català” va adoptar recentment aquest nom, merescut i digne, sense discussió, es va perdre per poc marge l’opció d’anomenar-lo Institut Ramon Bonet. Sí, la memòria és fràgil en un barri que pateix un alt nivell de migració poblacional. Però la transcendència de la tasca de Ramon Bonet segueix en la memòria dels seus exalumnes, dels qui el van conèixer personalment i dels qui el tenen com a referent per la seva dedicació al barri de Sant Ildefons.L'Avenç de Cornellà

La nostra missió és la defensa del patrimoni arquitectónic, històric i cultural de la ciutat de Cornellà.

L'Avenç de Cornellà

Segueix-nos a les xarxes!