Carregant...

Notícies

 • Els refugis industrials antiaeris a Cornellà

  >>> Els refugis industrials antiaeris a Cornellà

 • Planol Refugi Siemens

  >>> Planol Refugi Siemens

 • Cables entrada

  >>> Cables entrada

 • Interior Cables

  >>> Interior Cables

 • Pou de Ventilació Cables

  >>> Pou de Ventilació Cables

 • Planificació Zona Cables

  >>> Planificació Zona Cables

Els refugis industrials antiaeris a Cornellà

29/04/2022

Els refugis industrials antiaeris de Cornellà: un patrimoni històric inèdit per descobrir i necessari per a preservar la memòria de la ciutat

Després de l’ensurt inicial de la revolta franquista del 36 i de l’aixecament popular en defensa de la república a Catalunya, l’heterogeni bloc format per la Generalitat, el mateix govern de la república, els partits polítics d’esquerres i les organitzacions sindicals obreres van haver d’improvisar com fer front militarment a la insurrecció, com reconvertir l’economia en una de guerra i com bastir sistemes de defensa de la població civil a la rereguarda.

La reconversió de la indústria a Cornellà afectà les empreses més importants de la ciutat. A la Farinera Vella de la Ctra. de l’Hospitalet es carregaven projectils i cartutxeria. A la foneria de la Siemens es fabricaven obusos, a la secció de comptadors es fabricaven espoletes i, entre d’altres, a la secció de dinamos es fabricaven reflectors i grups electrògens. Algunes empreses tèxtils com ara can Bagaria, la FACIS o can Rosés, amb problemes per a seguir produint per la manca de matèries primeres, procuraven preferentment l’aprovisionament de material per al front o bé es dedicaven directament al carregament dels projectils amb explosiu. A Bronces y Aceros Fénix es fabricaven cordons i anells amortidors per a l’aviació. Pel seu caràcter estratègic també van ser intervingudes com a indústries de guerra la Sociedad General de Cables Eléctricos, els dipòsits de carburants de la CAMPSA i els dipòsits del costat de l’estació del tren de dalt.

Encara avui es conserven, oberts o clausurats, alguns dels refugis industrials que aquestes empreses van construir per aixoplugar els seus treballadors davant de possibles bombardeigs. Actualment, el més conegut de Cornellà per ser visitable amb certes condicions, és el de Societat General d’Aigües (foto 1). Es tracta d’un refugi ben condicionat i restaurat. El refugi de l’antiga Cables (Pirelli) té unes grans dimensions i està obert sense condicionar (fotos 2, 3 i 4), si bé no és visitable per ser una propietat privada. La reforma urbanística (il·lustració 5) de la zona amenaça la subsistència del refugi i caldria fer tots els esforços possibles per mantenir-lo com a patrimoni històric de la ciutat.

 

El refugi més gran dels existents, però, és el de la Siemens (il·lustració 6), si bé se’n desconeix l’estat pel fet de tenir tapiada l’entrada des de fa molts anys. L’existència de plànols del seu recorregut fa que en sigui possible la recuperació i la restauració, fet que esdevindria un servei cultural que l’empresa Siemens podria oferir a la ciutat i al patrimoni històric de Catalunya. En el darrer període de la guerra, la Siemens va permetre que, davant la gravetat dels atacs dels revoltats i de la precarietat dels refugis públics, el refugi fos obert de nit i de dia als treballadors i a les seves famílies. Finalment també es troba tapiat el refugi de can Rosés, el qual té l’accés sota una llosa de ciment al davant de la colònia de cases dels treballadors –al carrer dels Alps– i que comunicava amb l’interior de la fàbrica.

Totes les fotografies son del fons de l'Avenç. L'autor de la fotografia del refugi de les aigües es d'en Xavier Aresté.

 L'Avenç de Cornellà

La nostra missió és la defensa del patrimoni arquitectónic, històric i cultural de la ciutat de Cornellà.

L'Avenç de Cornellà

Segueix-nos a les xarxes!