Carregant...

Noticias

  • El
  • Pont de Molins
  • Destraleta
  • Vallhonrat
  • Cavallet
El "Camí Ral" en Cornellà

25/01/2021

Con el nombre de Camí "Ral-reial-real" se conocian en la edad media los caminos, equivalentes a las carreteras actuales, que eran patrimonio del rey y estaban bajo su protección.

Tot i ser camins del rei,  utilitzats per als  desplaçaments dels seus seguicis  i exèrcits, eren camins públics de primer ordre per on hi circulaven viatgers i els carruatges del traginers portant amunt i avall els seus carregaments.

La parròquia de Cornellà,  per la seva proximitat al “Cap i Casal” i pel seu emplaçament estratègic en la formació del delta, era un pas obligat per a les persones que entraven o sortien de Barcelona per adreçar-se a Tarragona, València o Saragossa. El sud de Barcelona estava pràcticament barrat per un delta fangós, impracticable, ple d’aiguamolls, amb quatre o cinc braços del riu que canviaven les lleres en funció de les freqüents inundacions.

El Camí Ral sortia de de Barcelona per la porta murallada de Sant Antoni  i, pel pla de la Bordeta, travessava la parròquia de Sta. Eulàlia Provençana i entrava al terme parroquial de Sta. Maria de Cornellà per l’espai que seguia el desnivell natural que separava la Gavarra del delta.  Es a dir, el Camí Ral entrava pel que avui és la Carretera de l’Hospitalet i agafava el camí de l’església ( Fotografia nº 1) que no era altre que l’actual carrer de Can Rosés, seguit a continuació pel de Mn. Cinto Verdaguer que s’enfilava pel costat del castell fins arribar al que s’anomenava el “Lloc” o “Vila”, (Fotografia nº 2)  on s’aixecava l’església. Fins aquí es pot dir que el Camí Ral feia el mateix itinerari que la desviació sud de la Via Augusta que sortia de Bàrcino, arribava al “Lloc” o “Vila” i seguia pel Camí de la Destraleta (Fotografia nº 3)  cap  a Martorell  per travessar el Llobregat pel pont romà conegut avui com a “Pont del Diable”.  

El Camí Ral de l’edat mitjana, però, un cop deixada enrere la parròquia, agafava un itinerari diferent a  la Via Augusta:  tombava cap al riu i el creuava amb una barca que et deixava al terme de Sant Boi. A mitjans del s. XIV, es va construir al pas de la barca un pont de fusta, però avinguda rere avinguda, el pont se l’emportava l’aigua i s’ havia de tornat a la barca. (Fotografia nº 4). Després de travessar Sant Boi el Camí Ral enfilava el coll per arribar a Sant  Climent, seguir després fins a Begues i creuar la seva plana fins a l’hospital d’Olesa de Bonesvalls, per tornar-se a enfilar per les Gunyoles on es retrobava amb la Via Augusta en el seu recorregut cap a Tarragona. 

A Cornellà, amb el temps,  el drenatge progressiu de les terres deltaiques va permetre obrir un nou itinerari per la part baixa que evitava pujar al “Lloc” i passava per davant l’hostal. Així durant segles es parlava de l’originari “Camí Ral de Dalt” que passava per l’església, i el “Camí Ral de Baix” que passava per l’hostal i tombava pel  carrer que avui anomenem “Camí vell de Sant Boi” per adreçar-se al Llobregat pel mig dels camps, per un itinerari semblant al que fa avui el carrilet. Una variant del “Cami Ral de Baix” seguia vers les parròquies veïnes de Sant Joan Despí i  Sant Feliu. Molins de Rei amunt, aquesta variant continuava fins a Martorell. 

El Camí Ral va perdre bona part de la seva importància i utilitat quan en temps de Carles III, pel volt dels anys 1760, es va construir el pont de pedra de Molins de Rei (Fotografia nº 5) que donava pas a una  carretera moderna i obria un nou itinerari entre  Barcelona i Vilafranca. 

Es tancava així un període de set-cents anys de pas  del Camí Ral per Cornellà, però se n’obria un altre: el recorregut coincident de la Via Augusta i el Camí Ral, entre Barcelona i Cornellà, mantindria  la seva condició d’itinerari històric amb la futura obertura de la “Carretera de Barcelona a Sta. Creu de Calafell”, una de les vies més importants d’entrada i sortida de Barcelona passant per Cornellà. L'Avenç de Cornellà

Nuestra misión es la defensa del patrimonio arquitectónico, histórico y cultural de Cornellà.

L'Avenç de Cornellà

¡Síguenos en las redes!