Carregant...

Noticias

  • EMILI VENDRELL: “CANTAIRE DEL POBLE”,  PALETA A CORNELLÀ
EMILI VENDRELL: “CANTAIRE DEL POBLE”, PALETA A CORNELLÀ

12/04/2021

Una vida lligada a la cançó popular i a la lírica: a l’Orfeó Català, a l’inici i al final de la seva vida artística, i professionalment a la sarsuela: Doña Francisquita, Los Gavilanes... Emili Vendrell es feu, però, popular sobretot per les seves interpretacions radiofòniques de cançons tradicionals catalanes, com ara“L’Emigrant”, “Rosó”, “La taverna d’en Mallol”, “La Balanguera”... o “El més petit de tots”, una cançó que cridava a la mobilització republicana durant el període bèl·lic.

Després de la desfeta del 39, l’any 1941,Emili Vendrell fou condemnat a mort per “rojo-separatista”, pena que li fou commutada per cinc anys de desterrament que passà a Madrid i a València. Posteriorment, el Tribunal de ResponsabilidadesPolíticas l’acusaria de ser membre de la maçoneria, causa que s’arxivaria sense resolució l’any 1958, quan ja feia cinc anys que s’havia retirat dels escenaris. D’aquests quasi vint anys de persecució franquista,en queden les seves paraules en el judici: “Si se me juzga por querer con toda mi alma a Cataluña, soy culpable. Por nada más”.No sabem per quina avinentesa, però, un dels testimonis que declarà en el judici a favor del tenor va ser l’advocat i III Marquès de Cornellà, Francesc d’Assis Ferrer i de Navàs.

El que sí que sabem és que Joan Vendrell, pare de l’Emili, era mestre d’obres i, veient que al noi no li agradava estudiar, el va obligar a treballar amb ell de paleta quan tenia tretze anys, una feina que no deixà fins que es va consagrar musicalment l’any 1922, quan va interpretar com a solista tenor la Passió segons Sant Mateu, de Joan Sebastià Bach.

En aquest període de 16 anys treballant com a paleta, Emili Vendrell i família van construir a la Carretera d’Esplugues el bloc d’habitatges que coneixíem popularment com “els pisos del Vendrell”, un bloc avui ja enderrocat que tenia una xurreria al baixos. Però, a més d’aquest edifici, també construí dos blocs d’habitatges, menys coneguts, que encara s’aixequen als números 73 i 75 del carrer de Torras i Bages.

Com deia el poeta Miquel Martí i Pol: “De nosaltres depèn que el pas del temps no malmeti els senyals que hi ha escrits a les pedres”. Avui, aquests edificis del carrer de Torras i Bages guarden en silenci una informació: Emili Vendrell, “Cantaire d’Honor de l’Orfeó Català” i “Cantaire del Poble”, va ser paleta d’ofici a Cornellàen els temps que s’obria la Carretera d’Esplugues i, com qui diu, va veure néixer la barriada del Pedró.

1.- Emili Vendrell Ibars, el "cantaire del poble".
2.- Processò a primers dels cinquanta per l'Avda. José Antonio, avui Ctra. d'Esplugues, amb la silueta al fons del bloc dels Vencdrell.
3.- Bloc dels Vendrell amb la xurreria als baixos a la Ctra.
d'Esplugues.
4.- El bloc dels Vendrell poc abans de ser enderrocat.

 

5.- Avui, els blocs dels Vendrell al c/ Torras i Bages 75 i 77.

 L'Avenç de Cornellà

Nuestra misión es la defensa del patrimonio arquitectónico, histórico y cultural de Cornellà.

L'Avenç de Cornellà

¡Síguenos en las redes!