Carregant...
LES COLUMNES PREROMÀNIQUES I EL PALAU MERCADER DE CORNELLÀ

DUES HISTÒRIES DEL PATRIMONI CULTURAL A CATALUNYA

Santos M Mateos Rusillo, 2021

Colec.ció: Llibres de l'Avenç de Cornellà

Qui passegi pel centre de Cornellà de Llobregat i passi per davant de la Casa de la Vila veurà que la seva porta d’accés està vigilada per un parell de columnes coronades per dos magnífics capitells.

¿Què fan unes columnes esculpides fa més de mil anys en un edifici del segle XX?

I com és que el Palau Mercader, durant la Guerra Civil, va deixar de ser la residència de la comtessa vídua de Bell-lloc, Paolina Pozzali, per transformar-se en camps de pràctiques i d’experimentació agrícola de l’Escola Superior d’Agricultura i dipòsit del Servei de Guardamobles del Servei del Patrimoni Històric, Artístic i Científic de la Generalitat de Catalunya?

Què va passar amb el seu mobiliari, les col·leccions (de pintura, armes, ceràmica, etc.), els llibres i els documents de la família Mercader?

Perquè molts dels objectes avui conservats al Museu Palau Mercader estan marcats amb uns números vermells?

La resposta a totes aquestes preguntes permet narrar dues apassionants històries que expliquen amb molta fidelitat allò que va passar políticament a Catalunya entre els anys 1914 i 1939 i com aquest context va afectar directament la gestió del patrimoni cultural.

No debades, tant la història de les columnes preromàniques com la del Palau Mercader  són un mirall de Cornellà dins la Catalunya de les primeres dècades del segle XX.

L'Avenç de Cornellà

La nostra missió és la defensa del patrimoni arquitectónic, històric i cultural de la ciutat de Cornellà.

L'Avenç de Cornellà

Segueix-nos a les xarxes!