Carregant...

Notícies

  • La
La "marrada" del riu

06/09/2021

El Llobregat ha estat al llarg de la història el generador i protagonista del territori que avui &a

Fins llavors els municipis de la dreta i de l’esquerra del riu creixien en terrenys del samontà, fronterers amb la plana deltaica, per així evitar les inundacions que històricament s’anaven repetint.
A la vall baixa el riu es dividia en diferents ramals que portaven aigua o s’assecaven, en funció de la quantitat d’aigua que desaigüés temporalment el riu. A la vegada, per adaptar-se al poc desnivell del delta, el riu allargava especialment el seu recorregut amb dos grans meandres: el que moria a tocar del nucli de Sant Boi i el que hi havia a nivell de Cornellà, popularment anomenat “la marrada”: una volta de 90 graus que feia el riu deixant la direcció sud per córrer cap a l’est. La marrada era sovint l’accident natural per on les aigües, quan venia una riada, sortien de la llera per inundar el delta, en general, o per generar cap a ponent un ramal que anomenaven el “riu mort” que arribava fins a l’estany del Remolar, al límit de Viladecans.
La marrada va ser suprimida l’any 1975 quan començaren les obres de canalització del riu a la zona deltaica. Així s’escurçava la llera al tirar pel dret, a la vegada que s’ampliava per encabir-hi riuades regulars de fins a 3.000 metres cúbics per segon.
Tradicionalment les lleres dels rius han estat els límits naturals de finques privades i, a la vegada, de termes municipals. Així, les modificacions de les lleres donaven lloc a modificar propietats o termes municipals. Amb la supressió artificial de la marrada però, es va trencar la norma i la costum. A Cornellà, sempre al marge esquerre del Llobregat, li ha quedat una petita part del terme al marge dret, tocant a Sant Boi. Al Prat, sempre al marge dret, li ha quedat una part en el marge esquerre on amb els anys s’hi ha construït, al bell mig de l’antiga llera, la meitat de l’estadi del R.C.D. Espanyol de Barcelona – no us ho perdeu: amb una porteria a Cornellà, una altra al Prat i cap a Barcelona- i uns magatzems comercials al que només s’hi té accés venint de Cornellà.
Aquest embolic territorial ens porta, si més no i pel que pugui passar, a no oblidar que la llera natural del riu feia una marrada davant de Cornellà.
Fotografia: En blau, la marrada i l’antiga llera dibuixada sobre el riu actualment canalitzat. Font: Ireneu Castillo. “La marrada. El meandro olvidado de Cornellá-El Prat”. Juliol 2013.
Si feu clik a l'ampliació, podreu veure un youtube molt explicatiu de la Marrada

Ampliació

 L'Avenç de Cornellà

La nostra missió és la defensa del patrimoni arquitectónic, històric i cultural de la ciutat de Cornellà.

L'Avenç de Cornellà

Segueix-nos a les xarxes!