Carregant...

Notícies

  • LA NOSTRA MEMÒRIA “ELS CAGANERS”

    >>> LA NOSTRA MEMÒRIA “ELS CAGANERS”

  • Parvulari, mes tard biblioteca popular

    >>> Parvulari, mes tard biblioteca popular

LA NOSTRA MEMÒRIA “ELS CAGANERS”

13/12/2021

Els “caganers” era el nom amb què es coneixien popularment a Catalunya les primeres guarderies o centres preescolars del s. XX, molt especialme

S’acosten les festes de Nadal i, garratibats pel fred, el títol de l’article porta a molts el record de les populars figures que, quan érem infants, col·locàvem en un racó o al bell mig del pessebre. Darrerament, l’enigmàtic significat de la figureta enmig de la reproducció del naixement de Jesús en una cova, a més de popular, ha esdevingut mediàtica: cada any en surten de nous, com si es tractés d’una nominació al “hall of fame”. Aquest 2021 desfilen com a novetats els caganers Xavi Hernàndez (esportista), els polítics Pere Aragonès, Kamala Harris i Isabel Diaz Ayuso i, entre d’altres, personatges tan diversos com ara James Bond, Indiana Jones, Tina Turner, Lluís Llach, Albert Pla, Andy Warhold o Ibai Llanos.

Però els “caganers” era també el nom amb què es coneixien popularment a Catalunya les primeres guarderies o centres preescolars del s. XX, molt especialment els dedicats al primer cicle (fins a tres anys).
A Cornellà, en el s. XIX, quan no hi havia encara “guarderies infantils” com a tals, hi havia dues cases particulars dedicades a guardar infants menors de tres anys, on tot jugant se’ls ensenyava les primeres lletres. Una es trobava instal·lada a casa de la senyora Coloma Morera, que n’era al mateix temps la directora. L’altra, al Fons del Roig –l’actual carrer del Cinema Bel– i era dirigida per la senyora Rosa Carbonell, coneguda per la Roseta del Fondo.
Als anys trenta del segle passat, Cornellà era ja un municipi industrial i moltes mares, treballadores a les fàbriques tèxtils de Can Rosés o de la Llana, no tenien altre remei que deixar els fills en una guarderia. Fou així com l’any 1931, en el marc social de la segona república, l’ajuntament va llogar una propietat privada de Cal Galet, ubicada a la confluència del carrer Jacint Verdaguer amb la Rambla, per obrir-hi el primer parvulari municipal. Afectuosament el centre fou conegut popularment com “els caganers” i van ser nomenades com a mestres la Sra Trinitat Molas Palà –que venia de la primera escola oberta al barri del Pedró– i la Sra Empar Grau Grau.
Acabada la guerra (1936-1939), les autoritats franquistes obligaren a separar els petits segons el sexe. L’escola esdevingué petita i el parvulari es traslladà a la torre Miret, al mateix carrer, compartint espais amb l’Acadèmia Junyent, i l’antic edifici es va convertir, el dia 2 de març de 1947, en la Biblioteca Popular, sota el patrocini de la Diputació de Barcelona.L'Avenç de Cornellà

La nostra missió és la defensa del patrimoni arquitectónic, històric i cultural de la ciutat de Cornellà.

L'Avenç de Cornellà

Segueix-nos a les xarxes!