Carregant...

Notícies

  • Centre Catalanista l'Avenç

    >>> Centre Catalanista l'Avenç

  • Inauguració

    >>> Inauguració

  • Lateral antic

    >>> Lateral antic

Patrimoni relacionat
Centre Catalanista l'Avenç

17/01/2022

El dia 4 de juny de 1905 es va inaugurar la seu del Centre Catalanista l’Avenç  i va esdevenir un punt inequívoc d’activitat cultural i dinamisme local. 

L’edifici, situat al núm. 10 del carrer Menéndez i Pelayo, està ocupat actualment per un conegut comerç de queviures, però durant molts anys se l’anomenà “Can Masip”, per haver estat el taller de fabricació i venda de mobles d’Antoni Masip i Calvet.

El Centre Catalanista l’Avenç va néixer amb la voluntat de ser una entitat cultural oberta, amb capacitat per aplegar l’ampli espectre del catalanisme local, en aquells anys ja dividit en dues grans faccions: el regionalista i el republicà. Una mostra d’aquesta esperit obert i no partidista de la nova entitat va ser l’adopció del lema “Progrés, Virtut i Amor”, transcrit del poema “La Maquinista” de Josep Anselm Clavé, que s’inscrigué a la façana.

D’ençà del 1906, el centre esdevingué l’aglutinador polític dels catalanistes locals, sota la iniciativa dels quals l’ajuntament acordà que els carrers del municipi fossin retolats en català. Va ser així com, entre d’altres, el carrer del “Mesón” esdevingué el carrer Pi i Margall. La fita més important i coneguda de l’entitat fou, però, l’organització dels primers Jocs Florals de Cornellà, l’any 1908.

A partir de 1909, però, la vida associativa local es va polaritzar al voltant del lerrouxisme republicà i del regionalisme d’influència catòlica, fet que comportà una pèrdua de dinamisme del centre, el qual s’intentà reconduir amb la constitució, l’any 1913, de la Unió Social, fruit bàsicament de la integració del Centre Catalanista l’Avenç, del Sindicat de Pagesos i de l’Associació de Propietaris. Pocs anys després, la Unió Social deixaria l’edifici del carrer Pi i Margall i es traslladaria al carrer Major –avui Rubió i Ors núm. 158–, on organitzarien a partir de l’any 1917 els posteriors Jocs Florals de Cornellà (1917, 1918 i 1948).

L’edifici del Centre Catalanista l’Avenç recorda les primeres obres modernistes, com les cases de la Colònia Güell o les façanes del convent teresià de Gaudí de Barcelona. Per aquest motiu, la façana modernista va ser inclosa en el Catàleg Històric Artístic de la Ciutat, aprovat l’any 1983, el qual s’integrà finalment en el primer Pla Especial de Protecció del Patrimoni historicoartístic de Cornellà, aprovat l’any 1986.

Malgrat aquesta protecció, la descura institucional va permetre que l’any 1989 s’enderroqués l’edifici i la balustrada modernista que coronava la façana. Alarmats per l’actuació destructora, la nostra entitat va denunciar les obres a l’ajuntament i va demanar que no s’enderroquessin els dos cossos laterals de la façana i es respectés la inscripció “Progrés, Virtut i Amor”. Finalment es van respectar els dos cossos laterals, però es perderen la balustrada i el lema, substituït pel nom de “CATALUNYA”.

Fou en record d’aquesta primera actuació de l’Avenç de Cornellà que finalment la nostra entitat va adoptar i va registrar aquest nom l’any 1994.L'Avenç de Cornellà

La nostra missió és la defensa del patrimoni arquitectónic, històric i cultural de la ciutat de Cornellà.

L'Avenç de Cornellà

Segueix-nos a les xarxes!