Carregant...

Notícies

 • El pedró del camí d’Esplugues

  >>> El pedró del camí d’Esplugues

 • Antic Camí d'Espugues ara Carrer J. Fdez

  >>> Antic Camí d'Espugues ara Carrer J. Fdez

 • Tres termes on hi havia el Pedró

  >>> Tres termes on hi havia el Pedró

 • Placa

  >>> Placa

El pedró del camí d’Esplugues

07/02/2022

El camí antic d'Espugues on era i qué en queda?

El camí d’Esplugues era, abans dels anys 60, el límit urbà del barri del Pedró i, amb l’expansió dels anys 70, es va convertir en l’eix del barri, malgrat que ja en els “feliços anys vint” del segle passat caigués en l’oblit a l’obrir-se la Carretera d’Esplugues amb el nom de Carretera de Cornellà a Fogàs de Tordera.

El camí d’Esplugues sortia del que s’anomenava “el Lloc” –el nucli de població més antic de Cornellà, pels volts de l’església de Santa Maria– i passava pel punt més alt del terme de Cornellà, on hi ha la partió amb els dos termes municipals veïns: el de Sant Joan Despí i el d’Esplugues. Diverses fonts expliquen que en aquest lloc hi havia hagut un “pedró”, és a dir, una pedra que sobresortia del sòl sobre la qual s’aixecava una creu. La pedra indicava de manera inamovible, malgrat el pas dels temps, el punt on confluïen els tres termes municipals. D’aquí ve que el nom del barri del Pedró, el més alt de Cornellà, ens recorda aquest punt tan significatiu que també era la cruïlla dels camins de Sant Joan cap a l’oest, de Sant Just cap al nord, d’Esplugues cap a l’est i de Santa Eulàlia de Provençana (l’Hospitalet) cap al sud.

El camí d’Esplugues pujava pel carrer Joan Maragall i seguia aproximadament el recorregut que avui fa el carrer Joan Fernàndez, vorejant els espais lliures de les places Tarradellas, Pau Casals i Pallars. Un cop el camí es trobava la partició amb el terme de Sant Joan Despí –pels volts del mercat de les Planes– s’enfilava pel carrer Cirerers fins a trobar el pedró.

Qui perd els orígens, perd la identitat! I així és: l’origen del nom del barri del Pedró ens l’explicava aquella pedra, on convergien els tres termes veïns. Avui també, una petjada de l’existència del vell camí ens la recorda el carrer que comença a la cruïlla del carrer Domènech i Muntaner i acaba al carrer Iscle Soler, un carrer curt que el nomenclàtor municipal anomena “Camí antic d’Esplugues”.L'Avenç de Cornellà

La nostra missió és la defensa del patrimoni arquitectónic, històric i cultural de la ciutat de Cornellà.

L'Avenç de Cornellà

Segueix-nos a les xarxes!