Carregant...

Notícies

  • “Jochs Florals de Cornellà de Llobregat”

    >>> “Jochs Florals de Cornellà de Llobregat”

  • Diploma 1919

    >>> Diploma 1919

“Jochs Florals de Cornellà de Llobregat”

23/05/2022

La Nostra memòria.

Avui, amb reptes seriosos per a la preservació de la llengua catalana, alguns municipis catalans segueixen celebrant Jocs Florals

Una de les iniciatives més celebrades del Centre Catalanista l’Avenç fou la de convocar l’any 1908 els primers “Jochs Floralsde Cornellà de Llobregat”: un concurs de poesia en català convocatsota el lema “Pàtria, Fe i Amor”. Seguint la pauta dels Jocs Florals recuperats per la Renaixença, els reconeixements literaris es centraven en la concessió de tres premis florals: l’englantina –al millor poema patriòtic–, la viola –al millor d’inspiració religiosa– i la flor natural o premi d’honor –al millor poema amorós. En aquella primera edició, a més d’aquests tres premis ordinaris se’n van atorgar fins a 11 d’extraordinaris.
Però la circumstància del Centre Catalanista l’Avenç de néixer a cavall de diversos pensaments o cultures –la de la dreta regionalista i la del republicanisme creixent–va ser un dels elements que condicionaria la vida de l’entitat i aquesta va esllanguir. Així, i per a trobar una sortida, l’any 1913 el Centre Catalanista va constituir la Unió Social, conjuntament amb dues entitats de Cornellà que no tenien seu pròpia: l’Associació de Propietaris i el Sindicat de Pagesos.
Amb tres entitats mancades d’energia, els inicis de la Unió Social tampoc van ser flors i violes. Però la Unió Social va revifar pocs anys després obrint les portes a la gent jove, fins al punt que la seu se’ls va fer petita. Fou així com l’entitat va deixarl’edifici modernistadel carrer Menéndez y Pelayo per traslladar-se a un nou local del carrer Rubió i Ors –el que actualment ocupa el Club de Bàsquet Cornellà–,on el dia 27 de maig de 1917 es van poder celebrar els segons “Jochs Florals” (Foto 1). Tot i el ressò social d’aquesta edició dels Jocs, no seria fins al 22 de juny de l’any 1919 que es celebrarien els tercers “Jochs Florals”, en el marc lingüístic de la posicióanacrònica dels organitzadors de resistir-se a acceptar les Normes Ortogràfiques de Pompeu Fabra (Foto 2).
La repressió del catalanisme i del català durant les dictadures de Primo de Rivera (1923-1931) i de Francisco Franco (1939-1975) va suposar greus dificultats per a celebrar amb normalitat els Jocs Florals. Fou així com els Jocs esdevingueren senyera literària i patriòtica de Catalunya de l’exili català. Així, any rere any, del 1941 al 1977,amb el nom de “Jocs Florals de la Llengua Catalana” es celebraren aquests certàmens a diferents ciutats del món. Durant aquest llarg període, quasi quaranta anys, els Jocs Florals van ser un instrument eficaç per a la projecció i l’enaltiment de la llengua catalana durant la llarga nit del franquisme.
Tot i així, a Cornellà encara es celebraren, l’any 1948, els IV Jocs Florals de Cornellà, adaptats a les noves circumstàncies del nacionalcatolicisme imperant i al voltant d’un grup de poetes anomenat El Caliu. Amb el mateix caràcter, encara es celebraren els que ens consten com els V Jocs Florals, l’any 1971.
Avui, amb reptes seriosos per a la preservació de la llengua catalana, alguns municipis catalans segueixen celebrantJocs Florals al costat d’altres noves i variades iniciatives, sempre convenients, en favor de la llengua catalana.

                                                               ********************

Foto 1. Portada del llibre Jochs Florals de l'any 1917 organitzats per la Unió Social. Fons l'Avenç de Cornellà.
Foto 2. Diploma de la concessió de la Flor Natural dels “ II JochsFlorals” de Cornellà de l'any 1919. Fons AHMC.L'Avenç de Cornellà

La nostra missió és la defensa del patrimoni arquitectónic, històric i cultural de la ciutat de Cornellà.

L'Avenç de Cornellà

Segueix-nos a les xarxes!